Zamorčica (Zamojcica) füge – fajtabemutató
Mint azt már a Petrovača bileja fügéről szóló cikkemben is leírtam, Horvátországban igen gyakori, hogy egy és ugyanazon fügének falvanként más nevet adnak. Ez alól a Zamorčica füge sem kivétel, ami szintén egy horvátországi fajta. Ezt, és két másik fajtát (Termenjača füge, Petrovača bileja füge) egy kedves ismerősömtől kaptam dugványok formájában, aminek gyűjtőként nagyon megörültem, mert értékes fajta hírében állnak. Ennek a fajtának az elterjed nevei még Horvátországban: 'Zamojcica', 'Barsanica', 'Dobra smokva', 'Visilica', 'Suševka', 'Sušeoka', 'Sušelica', 'Hrvatska', smokva' 'Sušeljka', 'Poljarica', 'Bilica', 'Manjukva', 'Tenica', 'Tjenica', 'Adriatica' (Kalifornia), 'Dalmatskaya' (Krím).
A Zamorčica füge egyébként Horvátországban az egyik legjobb, és legelterjedtebb fügefajta. Az egész horvát tengerparton termesztik, főleg a szigeteken. Horvátországon kívül elterjedt még Ukrajnában, és az USA-ban (Kalifornia) is. A fája közepes nagyságú, de nagyon erőteljes, valamint meglehetősen bőtermő. A levelek közepes méretűek, a levéllemez tenyér alakú, általában ötkaréjos. Ennek a fajtának az aszalt gyümölcseit különösen értékelik gyengéd vékony héjuk, és jó minőségük, valamint puhaságuk, és finom ízük miatt. Ebből nyilvánvaló, hogy aszalásra alkalmas fajta, ellenben első termése nincsen, tehát unifera tipusú. Augusztustól szeptember végéig érik.
Termései meglehetősen aprók, mindössze 30 gramm körüliek. Világoszöld bőre rendkívül vékony, és könnyen leválik, teljes érésben pedig sárgászöld árnyalatot ölt, és barna cukorfoltok jelenhetnek meg rajta. Alakja tömzsi, ha nem lenne nyaka, szinte teljesen gömbölyű lenne. Húsa nem túl vastag, pépje piros, lédús és rendkívül édes. Magas cukortartalmának köszönhető jó aszalhatósága is. A frissen leszedett fügék nem bírják jól a szállítást és a tárolást, így ha csak nem aszalni akarjuk, érdemes mielőbb elfogyasztani a leszedett fügéket.
Kép forrása: Sam the Fig Man
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!