Keszthelyi barna füge – fajtabemutató
Jeszenszky Árpád (A füge - 1963) szerint a Keszthelyi barna az egyik legelterjedtebb hazai tájfajta, amelyet egyébként már az akkor sokkal hidegebb és zordabb teleink mellett is hazai termesztésre ajánlott fajtaként írt le. Az első elérhető fotót a fajtáról maga Jeszenszky készítette egy Vonyarc-Vashegyi bokorról, így a neten fellelhető írások a fajta eredetét mind ehhez a helyhez kötik.
Közepes növekedési erejű fajta, amelynek ágrendszere erősen szétterülő, így igen nagy helyet kíván meg magának. Vesszői világosbarnák, majd idősebb korukra szürkésbarnák lesznek világosabb szürke pontozással. Az ízközök jellemzően rövidek. Levelei többnyire öt karéjosak, de előfordulnak háromkaréjos, vagy akár teljesen ép szélű levelek is a bokron. Korán termőre forduló fajta (a telepítés utáni harmadik évtől rendszeresen terem) és igen bőven termő mind első, mind pedig második terméshulláma. Biztató a fajtával kapcsolatban, hogy már az 1960-as években tett megfigyelések alapján is az első terméshullám teljesen, de még a második egy része is beérett. Pedig akkoriban a hidegebb tavaszok, és csapadékos, hidegebb őszök miatt sokkal rövidebb volt a füge hazai szezonja, mint manapság. Így számomra mindenképp biztató fajta. Az akkor ismert fajták közül ez volt a legbővebben termő fajta.
Termése körte alakú, szára közepesen hosszú. Nyaka karcsú és megnyúlt. Terméseinek átlagos súlya nagyjából 70-80 gramm között mozog, és az első és másodtermés méretben jellemzően megegyező. Bőre barnás színű, amely a nyaki rész közelében zöldesbe megy át, serlegnyílása körül pedig sötétebb barna. A pép teljes érésben világosbarna, kocsányosodó, íze édes, és zamatos. Szárazabb nyarakon a fügék a fán megaszalódnak, amely tulajdonsága miatt szintén értékes, hiszen nem túl gyakoriak a jól aszalható Adriai típusú fügék. A Keszthelyi Kísérleti Intézetben 1956-ban elvégzett laboratóriumi vizsgálat szerint az érett termés 18% cukrot (glükóz) és 0,233% savat (borkősav), míg a fán megaszalódott gyümölcs 31,3% cukrot, és 0,407% savat tartalmaz. Ezeket az adatokat csak érdekességként vettem át a fentebb már említett kiadványból.
Jeszenszky Árpád szerint elsőrendű étkezési fajta, amely ugyanakkor rendkívüli módon alkalmas mind aszalásra, mind pedig lekvárkészítésre. Mivel jól bírja a szállítást, még akár piacos fajtának is megfelelő lehet.
Nekem mindez pont elegendő volt ahhoz, hogy mindenképpen a gyűjteményemben akarjam tudni, ami hála az egyik kedves Füge kedvelő csoporttagnak, sikerült is. Kaptam ugyanis több gyönyörű, egészséges dugványt, amelyeket sikerrel vettem rá a gyökeresedésre, így most már néhány cseréppel nevelgetek a Keszthelyi barna fügéből is. Ezúton is köszönöm szépen. :-)
Azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila, vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is.
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!