Egyél te is rendszeresen fügét az egészségedért!
A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet a Biblia is többször megemlít, a háztáji kis kertekben is termesztik. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal.
A füge egy nagyon egyedülálló, és csodálatos gyümölcs, amelynek formája többségében egy könnycseppre emlékeztet. Súlyuk pedig fajtától föggően 40g-tól egészen akár a 120-130g-ig is lehetséges. Bőrük színe lehet lila, zöld, sárga, barna, de ritka esetben akár piros vagy narancssárgás is. A gyümölcs pépje is vátozó színű, de többnyire rózsaszínes, sárga, barnás, vagy piros, és tele van több száz parányi csonthéjas maggal, amelyek ehetőek. Íze általában rendkívül édes, zamatos, a sok apró magtól pedig van egy jelegzetes ropógós érzés fügeevés közben, ugyanakkor egyáltalán nem zavaróak ez a magocskák. A Fügés emberen bemutattam már számos fügefajtát, amelyek az imént leírt tulajdonságaikban jelentősen eltérhetnek egymástól. Van azonban egy tulajdonság, amely minden fügére egyaránt vonatkozik.
A füge rendkívül finom, tápláló és egészséges!
Ezért, ha van rá lehetőséged, a nyár közepétől egészen őszig tartó fügeszezonban egyél minél több friss fügét, és ha van kerted, akkor akár még az is jó ötlet lehet, ha saját fügebokrot ültetsz, főleg, hogy a füge gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat. Én nagyon szeretem a fügét, és nagyjából bármennyit meg tudok belőle enni, de eddig leginkább nyersen, vagy aszalva fogyasztottam. Mert igen, számos hazánkban is megtermő füge fajta lehet alkalmas aszalásra is. Az utóbbi időben azonban elkezdtem játszadozni a gondolattal, hogy a gasztronómiában is felfedezhetném a fügét, ha már egyszer a fügés blog mellett hosszú évek óta vezetek a felségemmel egy gasztroblogot, amely egyébként az Ezt fald fel! névre lett megkeresztelve. Így szép lassan elkezdtük a konyhában is különböző módokon felhasználni a fügét.
Dinamikus tartalom betöltése folyamatban!
Na hiszen! Könnyű annak, akinek száznál is több fügéje van! Mondhatád nekem, de rengeteg dolgot lehet készíteni, amihez akár néhány szem füge is elegendő lehet. Csak kérlek, ne a kereskedelmi egységekben kapható „friss fügét” vedd meg, mert amennyiben az lesz az első találkozásod a fügével, nagyon valószínű, hogy egyben az utolsó is lesz. Azok a fügék éretlenek, ízetlenek. Mondhatnánk azt is nyugodtan, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok, ugyanis az idő előtt leszedett füge nem érik tovább, mert egyesek közhiedelmeivel ellentétben a füge nem utóérő.
Na de akkor miért szedik le, ha még nem érett?
Itt jutottunk el odáig, hogy a füge egyetlen komoly nagy hibája, hogy teljes érettségében nem tartahtó el sokáig (maximum 1-2 napig). Ugyanakkor a füge csak ebben a teljes érettségében tudja azt a kulináris élményt nyújtani, amit semmilyen más étel nem képes nyújtani.
Amellett, hogy a füge nagyon finom, nem lehet tőle elvitatni azt sem, hogy elképesztően egészséges gyümölcs, ami miatt mindenkinek érdemes, és ajánlott beépíteni az étrendjébe. Lehet enni nyersen, sütve, főzve, vagy akár aszalva is (amit egyébként magunknak is aszalhatunk). Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az aszalt fügéből elpárolgott víz miatt egységnyi súlyú fiss fügéhez viszonyítva sokkal több a kalória és a cukor, ezért az aszalt fügével azért picit érdemes óvatosabban bánni.
Mi van a fügében, amitől olyan egészséges?
100 gramm füge az alábbiakat tartalmazza:
- 74 kalóriát,
- 0 gramm proteint és zsírt,
- 20 gramm szénhidrátot,
- 2,5 gramm rostot,
- van benne réz (a napi szükséglet 7,5%-a),
- magnézium (a napi 5%-a),
- kálium (a napi 5%-a),
- riboflavin (a napi 5%-a),
- tiamin (a napi 5%-a),
- B6-vitamin (a napi 7,5%-a),
- K-vitamin (a napi 5%-a).
Miért érdemes fogyasztani?
A füge a benne található rostoknak köszönhetően képes a teltség, és jóllakotság érzését huzamosabb ideig fenntartani, ami akár a fogyókúrázóknak, vagy az azt tervezőknek is segítségére lehet. Ezen felül jót tesz az emésztésnek, támogatja az anyagcserét, és ezáltal segíthet megszüntetni a székrekedést. Kiveszi részét a vércukorszint, és a koleszterinszint szabályozásából, valamint kedvező hatással van a vérnyomásra is. Ennek okán a füge segíthet csökkenteni az ér- és szívrendszeri betegségek kockázatát.
Kiemelkedő a kálium- és réztartalma, ami jót tesz a szívnek, de az ideg- és izomszöveteknek is. A réz létfontosságú ásványi anyag, amely számos testi folyamatban, többek között az anyagcserében és az energiatermelésben, valamint a vérsejtek, a kötőszövetek és a neurotranszmitterek képződésében vesz részt. A réz segíti a vas felszívódását és a kalcium hasznosulását, így a csontok egészségéhez is hozzájárul. A gyulladásban levő emésztőszervekre rendkívül jó hatást gyakorol, serkenti a gyomorműködést is. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatásban például arról számoltak be, hogy menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. Cink tartalma pedig a szaporító szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti.
A füge ugyanakkor fontos B6-vitamin forrás is, a B6-vitaminnak pedig nagyon fontos szerepe van, ugyanis elengedhetetlen a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjéhez. Hozzájárulhat a mentális egészség, valamint az immunrendszer erősségének megőrzéséhez, továbbá részt vesz az élelmiszerek energiává alakításában. Csökkentheti a fáradtságot és a kifáradást, és részt vesz a hormonális aktivitás szabályozásában. Fontos szerepe van a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében, és szükséges a megfelelő izomműködéshez.
A füge levele is csodaszer!
Igen! Egyes kutatások szerint a fügének nem csak a gyümölcse, de a fügefa levele is jótékonyan hat a vérnyomásunkra. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen.
Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, és csökenti a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle. Sőt! A füge friss leveleit összeturmixolva hatásos csodaszert készíthetünk a pattanások ellen. A pépet csak kenjük fel az arcunra, és hagyjuk ott 10-15 percig, majd mossuk le.
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!