Farmosi foltos füge – fajtabemutató
A most bemutatásra kerülő Farmosi foltos fügét egy sétám során találtam, és felkeltette az érdeklődésemet a különleges cukorfoltossága miatt. Sok füge – főleg a sárga bőrűek – hajlamosak arra, hogy éréskor cukorfoltok jelennek meg rajtuk barna pettyek, foltok formájában. Ezt a jelenséget leginkább a banán miatt ismerheti bárki. A banán szokott a kamrában az állás közben először csak foltokban, majd teljes egészében megbarnulni. Sokan ilyenkor azt hiszik, már romlott. Pedig dehogy! Ilyenkor a legfinomabb. A foltok ugyanis az érés közben felszaporodó cukor miatt jönnek létre, ami azt jelzi, hogy bizony nagyon édesre érett a gyümölcs. A fügén is így jelennek meg a cukorfoltok. Ezek a fügék tehát nem rohadtak, nem romlottak, egyszerűen csak mézesen-édesen érettek. 😊
Ami érdekes ebben a fügében, hogy igen nagy számban jelennek meg rajta ezek a cukorfoltok, ami valóban nem teszi éppen dekoratívvá és kívánatossá. De lépjünk túl ezen, és fogadjuk egyszerűen, hogy a Farmosi foltos a fügék Chokitoja, azaz „ronda és finom!” 😊 De még mennyire finom. Aki szereti a cukros, úgy nevezettt „sugar type” fügéket, az ezt is szeretni fogja…
A Farmos foltos füge bemutatása
Bokra nem túl erős növekedési erélyű, és végső magassága is nagyjából három méter körül van, amivel a fél törpe fajták közé tartozik. Ágrendszere inkább elterülő, mint felfelé törő, valamint gazdagon elágazó. Sötétzöld levelei leginkább hagyományos három karéjos formájúak. 40-60 gramm közötti fügéi hosszúkásak, elnyújtott csepp formájúak és szimmetrikusak a hosszanti tengelyükre. Bőre citromsárga, félárnyékban érve pedig teljes érésben is zöldessárga. Két hullámban érlel terméseket, és általában a második terméshullám is beérik még ősszel.
A legfinomabb, amikor szottyosra érik. Ilyenkor kissé ráncos a bőr a már igencsak lefelé lógó fügéken és a cukorfoltoktól barna pöttyök, foltok tömege jelenik meg rajta. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) viszonylag vastag és krémszínű. Pépje halványrózsaszín vagy borostyán színű és kevéssé leves. Magja viszonylag kevés van, nem egy kimondottan ropogós fajta. Ízre nagyon édes, krémes, puha, de semmi extra felhang nincs az ízében. Cefrésedést az elmúlt két év esőit követően nem figyeltem meg rajta, de ízében „felhígulhat” a rendkívül sok eső után. Számomra mindenképpen érdekes fajta, mert szeretem az édes, cukros fügéket, amelyek nem cefrésednek.
Felhasználást tekintve kimondottan alkalmas lehet lekvár, bor készítésére, valamint aszalásra is alkalmas. Alacsony savtartalma miatt borkészítéskor mindenképpen ügyelni kell a savszint beállítására. Lekvárkészítés esetén is szükség lehet citromsav hozzáadására. Mindent összevetve elég jó fügének ígérkezik, így mindenképpen helyet kapott Farmosi füge-fajtagyűjteményemben. 😊
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!