Aszalásra, szárításra alkalmas fügefajták
A friss füge elég megosztó jelenség, mert kevés ember van, aki kóstolta, de közömbös maradt iránta. Valaki vagy szereti nagyon a friss fügét, vagy egyáltalán nem szereti. Persze az is kérdés, hogy aki nem szereti, az azért nem szereti, mert nem bírja a tömény cukorbombát, vagy azért nem szereti, mert még sosem evett igazán érett fügét (a linkre kattintva megtudhatod, milyen is az igazán érett füge). A kereskedelmi láncok polcain eladásra kínált „friss” fügék ugyanis bárminek nevezhetők, csak éppen frissnek és érettnek nem, ugyanis ha az lenne, ki sem bírná a hosszú utazást, szállítást, és a sokszori átpakolást. Ezért féléretten leszedik, aminek köszönhetően a cukorfoka, és nedvesség tartalma elenyésző, a kaucsukos tejnedv tartalma azonban még elég magas, így egy száraz, kellemetlen ízű vacak csak az egész. Aki ilyen formában találkozott először fügével, az nem csoda, hogy nem szereti.
Akadnak azonban olyanok, akik valóban nem rajonganak túlzottan az érett fügéért, de az aszalt változatáért viszont igen. Ha még kertjük is van, és szívesen ültetnének olyan fügét, amelyik aszalható is, akkor most jó helyen járnak, mert ezzel a poszttal nekik szeretnék kedveskedni. A füge nagyon fontos eleme lehet az egészséges táplálkozásnak, mert rendkívül egészséges a fogyasztása, amelyről a Füge, füge, füge – egy finom gyógyszer, mellékhatások nélkül című cikkemben már írtam. Természetesen ez vonatkozik az aszalt fügére is. ;)
Igen sok fajta fügét bemutattam már a Fügés ember blogon, így most egy tematikus listát hoztam nektek az általam eddig bemutatott összes aszalásra alkalmas füge fajtáról. Ahogy a bemutatott fajták köre bővül, úgy fogom itt is mindig frissíteni a listát, ha aktuális lesz, mert bizony nem is olyan sok aszalásra alkalmas Adriai típusú (ez az a típus, amelyik fügedarázs nélkül is beérleli terméseit – hazánkban jellemzően ezt a fajtát tartjuk) füge van. De nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a lista. A fügékre kattintva eljuthatsz az adott fajta bemutatójához.
ASZALÁSRA ALKALMAS FÜGEFAJTÁK:
Ezen fügék közül nem mindegyik beszerzése könnyű feladat hazai forrásokból, de azért nem mindegyik lehetetlen. Persze akad a listán saját „felfedezés” is, amelyek jelenleg nem beszerezhetőek, de a jövőben tervezem a szaporításukat.
Amint elérhetőek lesznek nálam a fügefajták, első körben mindenképpen a hírlevélre feliratkozottakat fogom értesíteni róla, így ha eddig nem iratkoztál fel, akkor még nem késő, IDE kattintva megteheted. :)
Más fajták nem is alkalmasak az aszalásra?
Természetesen bármelyik fügével meg lehet próbálni az aszalást, de igen nagy az esélye, hogy a kísérlet kudarcot vall, vagy a sikerhez mindenféle trükköket kell alkalmazni (szeletelni a fügét, sütőben gyorsan szárítani stb). Ahhoz ugyanis, hogy egy füge jól aszalható legyen éppen megfelelőnek kell lennie a cukor/víz/sav arányának. Ha ez az arány nem megfelelő, akkor sajnálatos módon előbb kezd el penészedni, mint aszalódni...
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Megjegyzések
Szólj hozzá!