Fekete fügelégy , fügehullás , fügelégy , gyümölcslégy , kártevő , kukacos füge , növényvédelem , Silba adipata ,

A Fekete fügelégy (Silba adipata) elleni védekezés lehetséges módjai

Már a tavalyi (2023) évben is több olyan eset volt, amikor arra panaszkodtatok, hogy az éretlen fügék belsejében kukacokat, nyüveket találtatok. Ezen esetek száma az idei szezonban jelentősen megemelkedett, amely engem is arra ösztönzött, hogy mind nagyobb figyelmet szenteljek az akkor még csak gyanusítottként kezelt Fekete fügelégynek (Silba adipata). Mára már biztosan tudjuk, hogy ezen esetért ez a gyümölcslégy volt a felelős.

Fotó: Karthik

De nem csak én vettem komolyan ezt az angol nyelven BFF-nek rövidített (Black Fig Fly) fügespecifikus kártevőt, hanem Ballai Gergő növénygyűjtő is, akivel nagyon sokat beszélgettünk már a kártevőiről, és sok hasznos információt cseréltünk már ki egymás között. Gergő komolyabban utána olvasott a fügelégy elleni lehetséges védekezési módoknak, és nagyon érdekes és olvasmányos cikket írt belőle. Ezt a cikket szeretném veletek megosztani úgy, hogy itt-ott hozzáteszek néhány gondolatot – szürke keretes szövegek – ehhez a remek íráshoz.

A fekete fügelégy elleni védekezés lehetséges módjai

Sajnos, mint már sokan tudják, kiengedtük a Dzsint a palackból és megjelent idehaza a fekete fügelégy (Silba adipata). Cikkem megírásának pillanatában a Tiszántúlt leszámítva az ország nagy részéből érkeztek már észlelések, mindössze két hónappal az első lehulló, nyüves fügékről szóló beszámolót követően, mint az alábbi, folyamatosan frissülő térképen látható is.

Külföldi tapasztalatokból tudjuk, hogy ahol megjelenik, ott akár 80-90%-os termésveszteséggel is kell számolni. Hazai tapasztalatok híján összeszedtem néhány védekezési és megelőzési módot, amit külföldön használnak és néhány saját ötletemet is, amit idén vagy jövőre kipróbálok. Sajnos a legtöbb megoldás háztáji körülmények vagy nagyobb bokrok esetében igen körülményes. Mivel egy hazánkban új kártevőről van szó a felsorolt növényvédőszerek nagy része még nem bizonyított valós körülmények között.

Fotó: Gabriele Heriz

Fontos, hogy ha éretlenül lehulló, az oldalán lyukas, netán féloldalasan elszíneződött fügéket találunk azokat minél hamarabb gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Égessük el, dobjuk egy vödör vízbe vagy bezacskózva a kukába, de semmiképpen ne a komposztba, hiszen ott kifejlődhetnek a legyek. Ne csak a talajon, de már a bokrokon is figyeljük a beteg, lyukas vagy elszíneződött fügéket és szükség szerint távolítsuk el.

Mivel a nyüvek a talajban bábozódnak be és fejlődnek ki, fontos ezt lehetőleg megakadályozni.
  • Kapirgáló szárnyasok, pl csirkék segíthetnek a bábok összeszedésében, ezt más hasonló a talajban kifejlődő legyeknél (pl. dióburokfúrólégy) is szokták javasolni.
  • Évente akár többször fertőtlenítsük a talajt. A legtöbb helyen erre a (Bio!) Artis Pro nevű készítményt javasolják. Ez egy Beauveria bassiana nevű gombát tartalmazó készítmény, ami bizonyítottan hatásos rovarlárvák ellen. Évente többször is használható és a cserepes, fagymentes helyen telelő fügék földjét is érdemes vele lekezelni.
  • A talajban rejtőző bábok és éppen bebábozódó nyűvek elpusztítására alkalmas lehet valamelyik rovarpatogén fonálférget (nematódát) tartalmazó szer, mint a Heterorhabditis bacteriophora-t tartalmazó Nematop vagy a Steinernema carpocapsae tartalmú Capsanem, bár kifejezetten fügelégyre történő felhasználását egyiknek sem találtam.
Zárjuk el a fügét a fekete fügelégy elől

A teljes növény rovarhálóval való befedése vagy az egyes fügék organzatasakokkal való védelme is segíthet, de csak kisebb bokroknál jelent megoldást és érdemes minél korábban kezdeni, mert a legyek már április-májustól rajzanak. Sajnos nem jelent 100%-os védelmet, mert a BFF képes megtalálni a legapróbb rést is, hogy bejusson a háló alá.

Forrás: Facebook

Az organzatasakok pedig, ha hozzáérnek a fügékhez a serlegnyílás közelében elvesztik hatásosságukat, mivel képesek átszúrni rajta. Hasonló megoldás a füge serlegnyílásának ragasztószalaggal való lefedése, hiszen a légy annak közelébe helyezi el a petéit. Ezek a fizikai gátak a hasznos fügedarazsaknak is megnehezítik a dolgát, de a vegyszermentes védekezés fontos eszközei. Egy kaliforniai fügésnél láttam, szúnyoghálóból készült, saját készítésű tasakokat, amiken a fügedarázs könnyen átjut, de a legyek nem férnek át.

Állítsunk csapdákat a fekete fügelégynek

A gyérítésük különböző csapdákkal is megvalósulhat. A „klasszikus” McPhail féle csapda egy felül opálosan áttetsző, alul sárga színű, „varsa szerű” csapda. Idehaza csak az emag.hu-n találtam hasonló kialakításút. Valószínűleg a sárga színnek is van szerepe.

Fotó: Ballai Gergő

Egy franciaországi kísérletben a teljesen átlátszó csapdák kevésbé bizonyultak hatékonynak. Alain Costa könyvében pedig a hasonló kialakítású Olipe vagy Eostrap csapdákat ajánlja.

  • Csaliként legtöbbször ammónium-szulfát vagy diammónium-foszfát (1-4%) vizes oldatát és hexanolt használják. Az előbbi kettő könnyen beszerezhető, mint műtrágya, az utóbbi (ami egy a frissen vágott fűéhez hasonló illatú, hosszú szénláncú alkohol) kicsit nehezebben beszerezhető. Használják a parfümiparban és mint alapanyag néhol megvásárolható (pl. Amazon). Katsoyannos és munkatársai ezzel a csapdával napi 60 legyet is fogtak csapdánként.
  • Saját keverésű csalétkekről is találni információt a neten. Ebben a videóban egy izraeli termelő az alábbi receptet javasolja: (200ml víz, 2ek cukor, 2tk élesztő, 1 ek vanilia kivonat, 0,5 tk mosogatószer).
  • Ezen kívül hallani erjesztett baracklével, vagy hidrolizált fehérjével készült csapdákról is, de hatásos lehet más gyümölcskárosító legyekre kifejlesztett növényi kivonatokból készült csalétkek pl. az itthon is kapható Combi-protec (bővebben a permetezésnél).
  • A legjobb csali talán maga a füge tejszerű nedve. Gyakran látni a levedző friss vágások közelében tanyázó fügelegyeket. A megfelelő mennyiséget ebből a nedvből nehézkes lenne összegyűjteni, de esetlegesen kihasználható ez a tulajdonságuk csapázásra. Ha a frissen metszett bokrokra ragadós csapdákat aggatunk.

Fügés ember tippje:

Mivel a füge tejnedvén túl a zöld füge belsejéből származó illatanyagok azok, amik igazán vonzzák a fekete fügelégy nőstényeket (ennek okán találja meg a fügedarazsakhoz hasonlóan a serlegnyílást is, hiszen onnan áradnak az illatanyagok) tojásrakási céllal, jól működő módszer lehet, ha a McPhail féle csapdát pépesített zöld füge és desztillált víz keverékével töltjük meg. Ezt oly módon tegyük, hogy a keverék eléggé folyékony legyen ahhoz, hogy a legyek belefulladjanak, de ne is hígitsuk túl. Az ily módon elkészített tölteléket hűvösebb időben hetente 1x, melegebb időjárás esetén hetente 2x cserélni. Ezzel főként a tojásrakáshoz megfelelő helyet kereső nőstény fügelegyeket tudjuk csapdázni, de amúgyis ők a fő károkozók, nem a hímek.

Kémiai védekezés a fekete fügelégy ellen

A felszívódó rovarölőszerek pl. az acemamiprid tartalmú Mospilánés társai hatásosak ellenük, viszont az élelmezésügyi várakozási idejük a legtöbb gyümölcs esetében (tudtommal fügében nincs is engedélyezve) 7-28 nap, tehát csak az érést megelőzően használható. A füge hosszan, akár hónapokra elnyúló érése és a BFF gyors fejlődése miatt, önmagában nem megoldás. Megoldást jelenthet esetleg a felszívódó rovarölőszerek és a Combi-protec (vagy hasonló növényi kivonat) csalétek egyidejű használata. Egyelőre csak dióburokfúrólégyre, cseresznyelégyre és pettyesszárnyú muslicára (Drosophila suzukii) ajánljak, de reményeim szerint hatásos lehet a fekete fügelégyre is. Az alábbi videóban bemutatják a használatát.

Kifejezetten az a mondat keltette fel az érdeklődésemet, hogy nem szükséges feltétlenül a védeni kívánt növényre kijuttatni, hanem egy a közelben álló „csalinövényre” is kifújható. Esetlegesen az ültetvény mellett tartott, ezzel a kombinációval rendszeresen permetezett és metszett (hiszen vonzza őket a kicsorduló fügenedv) „feláldozott” füge segítségével az ültetvény vagy gyűjtemény nagy része nagyjából vegyszermentesen tartható. Jövőre mindenféleképpen kipróbálom majd.

Biológiai védekezés a fekete fügelégy ellen

A fent említett gombákon és nematódákon kívül egy parazita darázs a Pachyneuron vindemmiae jelenthet megoldást. Sikerrel használják pettyesszárnyú muslicára (Drosophila suzukii) elleni védekezésben és bizonyítottan a BFF is az általa kedvelt fajok között található. Remélhetőleg a jövőben, mint más parazita darazsak ez is beszerezhető lesz a bio termesztők számára.

Érdekesség, de bizonyos hangyafajok (pl. erdei vöröshangya) előszeretettel fogyasztják a fekete fügelegyek lárváit. Sokszor már a bokrokon lévő fertőzött fügéket is felnyitják és kieszik a lárvákat.

Fotó: Gabriele Heriz

A legfontosabb biológiai védelem viszont maga a fügedaraázs (Blastophaga psenes). Több ismerős gyűjtő tapasztalta, valamint Nawade és munkatársai kutatási eredményei is alátámasztják, hogy a beporzott fügék esetében drasztikusan kisebb a kártétel. Úgy vélik, hogy megváltozik a fügék illata, ezáltal nem vonzzák, annyira a legyeket. Illetve lehetséges, hogy a megporzást követően termelődő ficin vagy ficain enzim (ami a darázs lebontásában játszik szerepet) a nyüvek kártételét is megakadályozza. A legbiztosabb megoldás a fügedarazsak (Blastophaga psenes) minél szélesebb körben való elterjesztése lenne. Ezt természetesen csak az ország enyhébb telű régióiban, szőlődombokon, nagyvárosok központjában stb. lehetne tartósan megvalósítani. Ehhez a porzós, azaz kaprifügék minél több helyre való telepítésére lenne szükség. Javaslom, hogy aki csak teheti ültessen a kertjébe, ültetvényébe és ha fel tudja venni a települése kertészeti részlegével a kapcsolatot, javasolja nekik is. A pécsi darázs populáció is kb. egy tucat közterületi kaprifügének köszönheti a létét. Sajnos a fekete fügelégy előszeretettel károsítja a kaprifügék terméseit is, ezzel gyengítve a darázs populációkat.

Parazitoid darazsakkal a fekete fügelégy ellen

Filippo Silvestri a Fekete fügelégyről szóló munkájában jegyzi, hogy a fügelégy bábjaiban egy apró (2 mm hosszú) parazitoid élősködő jelenlétét figyelte meg, amelynek neve Pachyneuron vindemmiae. A szerző leírja, hogy a faj nősténye megkeresi a fekete fügelégy bábjait, amelyek a talaj felszínén a lehullott fügék között vannak, illetve azokat, amelyek rosszul elrejtve, kis mélységben vannak a talajban, és egy tojást a báb belsejébe helyez a nimfára (nem a nimfába).

Az ebből a tojásból kikelő lárva a Fekete fügelégy bábjával táplálkozik, és miután teljesen kifejlődött, a Fekete fügelégy bábján belül bábbá alakul. Ezután a kifejlett Pachyneuron vindemmiae a bábjából és a Fekete fügelégy bábjából bújik elő. A parazitoid darázs teljes fejlődése a petétől a kifejlett egyedig nyáron 15 napot vesz igénybe, szeptembertől novemberig pedig 16-23 napot. Sajnos azonban jelen ismereteink szerint ez a parazitoid darázsfaj még nem jelent meg hazánkban, de miután a fügelégy megjelent, talán erre a rovarra is számíthatunk.

További ötletek:

Alain Costa 2019-es könyvében megemlíti, hogy árnyékosabb területeken, valamint nagyon sűrű fügefaültetvényekben nagyobb a kártétel. Ezért fontos lehet a fügék rendszeres ritkító metszése.

Ezen felül a szmirnai vagy San Pedro típusú fügefáknál, ha elmarad a beporzás, megszakad a fekete fügelégy életciklusa, mivel elmarad a másodtermés. Erős darázspopulációk közelében célszerű lehet ezen fajtákat ültetni.

Egyes termesztők bizonyos fajtákat ellenállóbbnak találnak a fügelegyekkel szemben, ilyen a Desert King vagy a Dottao. Ezen tapasztalatok egyelőre 1-1 ember megfigyelésére alapoznak így további vizsgálatokra van szükség.

A magyar klíma talán legnagyobb aduásza a fügelegyekkel szembeni védekezés során a potenciálisan hideg teleink (bár ilyenre már évek óta nem volt példa). Egyelőre nem ismert, hogy a talajban bebábozódó és egyéb módon áttelelő legyek mekkora és mennyire tartós hideget képesek elviselni, de a meleg égövi származása reménykedésre adhat okot. A kemény teleken elfagyó fügebokrokon kimaradó elsőtermés és a megkésett másodtermés miatt megszakadhat a fügelegyek életciklusa. Természetesen mindig lesznek az országban olyan védett helyeken lévő fügék, ahonnan a BFF idővel újra szét tud terjedni.

Áttelelő imágók:

Sajnos azonban a légy fajok többsége (így vélhetőleg a fekete fügelégy is) képes arra, hogy kifejlett egyedei védett helyen (melléképület, istálló, pince, padlás, lakás, fólia sátrak, télikertek, stb,) hibernálva átteleljenek (ahogyan a poloskák is teszik például). Ilyen védett helyet pedig szinte bárhol találnak, ami azt jelenti, hogy ha egyszer megvették a lábukat valahol, valószínűleg már tartósan maradnak is.

Összegezve, mint látszik nem egyszerű a védekezés ezen új kártevő ellen, de természetesen semmi nincs veszve. Mint, ahogy megtaláltuk a megoldást a filoxérára és lassan megtaláljuk a megoldást a dióburokfúrólégyre is erre is meg fogjuk és megtanulunk együtt élni vele. Viszont a fügére már nem tekinthetünk „gondozásmentes” gyümölcsként.

A cikk írója: Ballai Gergő, Szürke keretes bekezdések: Medve Zsolt

Források:

Kapcsolódó cikkek:

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudj

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai Afrikai fügelégy állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana Fig endosepsis fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelégy fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus ujjas óriás unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak Zaprionus indianus

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu